המלצות

״
ואולם אפרת דחתה מכל וכל את האפשרות לשקם את הנישואין וביקשה בתוקף להתגרש.   דור ואפרת החלו תהליך של גישור לגירושין אצל שתי מגשרות מצוות המרכז. לאור המצב הרגשי של הצדדים ולאור פערים משמעותיים שהיו ביניהם, ארך התהליך זמן ואולם ככל שהתהליך התקדם ניתן היה לראות כיצד הבלבול של אפרת מתפוגג. בתהליך הגישור היא קיבלה את המידע לו היתה זקוקה לצורך קבלת החלטות ובני הזוג עברו תהליך מעמיק של בירור צרכים- שלהם ושל ילדיהם על מנת שיוכלו להקבל החלטות בנוגע לעתידם.   על אף המקום הכואב והפגיע שבו החל התהליך, ובזכות התהליך המכבד והמעמיק שעברו, דור ואפרת סיימו את התהליך באופן ידידותי וכיום הם מצויים בקשרים חבריים ומנהלים תקשורת מכבדת ומאפשרת למען ילדיהם.   מובא חלק מהמלצה מרגשת ומשמעותית שקיבלנו מאפרת:   "לפני קצת יותר משנה, בעקבות משבר גדול החלטנו להתגרש. באותם ימים לא ממש הבנו לקראת מה אנחנו הולכים ומה מצפה לנו אבל לשנינו היה ברור ללא ספק שאנחנו רוצים לסיים את התהליך הזה ללא מלחמות, בהבנות וכבוד הדדי לטובת הילדים ולמעננו.   התמזל מזלנו וקיבלנו המלצה על מרכז "עמק השווה".   לאחר פגישת ההיכרות שהיתה נעימה ומכילה עד כמה שניתן במצב בו הגעתי, היה לי ברור ללא ספק שזה המקום שיוכל להכיל את הכאב הגדול שלי ולעשות איתי (איתנו) דרך נעימה, מקצועית, מכבדת ומכובדת לכל הצדדים.   צוות המרכז מינה עבורנו מגשרות. הגעתי לפגישה שבר כלי, לא מבינה מה אני עושה שם? מה הולך להיות? מה זה ההתהליך הזה? ומה מצפה לי? אבל בשניה הראשונה שפגשתי את ... היה ברור לי שאני במקום הנכון ויושבות מולי נשים מדהימות ומכילות... קיבלנו הסבר מפורט ומקצועי מה כולל התהליך, אילו אפשרויות עומדות בפנינו בכל שלב, אילו תרחישים ומצבים ניתקל בהם תוך כדי וכל זה ברגישות, נועם, שלוות נפש שהשקיטה את נפשי הסוערת והרגישה.   אחד הדברים הבולטים ביותר עבורי בתהליך, ואני מודה לשתיהן מכל הלב על כך, היא הדרך שעשיתי יחד איתן לעצמי. הגעתי חסרת ביטחון וידע בכל הנושא הכלכלי והן תמיד דאגו ולא וויתרו בשום שלב על הלמידה שלי, ההבנה וההתמקצעות בכל פרט, כל מספר או אינפורמציה שהיה עד אז סינית עבורי. הן ידעו מאוד מהר להבין מתי עמוס לי מידי ואני זקוקה להפסקה, מתי לא ממש הבנתי וצריכה עוד הסבר ותמיד תמיד ידעו לראות את שני הצדדים ולגרום לנו להיות שלמים עם כל סעיף וסעיף שנכתב בהסכם הזה גם אם הצריך זמן חשיבה ובדיקה נוספת, העיקר שנהיה בטוחים ושלמים...   עם כתיבת שורות אלו אנחנו אחרי חתימת ההסכם בבית המשפט ולקראת סיום התהליך בצורה הכי מכובדת, מכילה והכי חשוב שלמה".
״
גליה הגיעה למרכז עמק השווה לצורך קיום של תהליך גירושין. אילו הדברים היו תלויים בגליה היא לא היתה בוחרת בגירושין באותו שלב בחייה, ואולם בן הזוג הרגיש שהגיע למיצוי של היחסים ולכן הם פנו למרכז בבקשה לקיים הליך גישור לגירושין. מאחר וגליה לא היתה בשלה מבחינה רגשית לגירושין, צוות המרכז הציע לה לקבל במקביל לתהליך הגישור, ליווי רגשי לתהליך באמצעות מטפלת מצוות עמק השווה. המטפלת סייעה לגליה לעבד את רגשותיה ולהשלים עם הפרידה באופן שאפשר לה לצלוח את תהליך הגישור, לקבל החלטות נדרשות  ולעבור תהליך של העצמה אישית וצמיחה מתוך המשבר. בסיום התהליך כתבה גליה את הדברים המרגשים הבאים: "המטפלת... מתנדבת בעמותת עמק השווה ובמסגרת התנדבותה פגשה אותי בימים קריטיים של משבר משפחתי שדרש ממני קבלת החלטות לא פשוטה שהיו לה השלכות ארוכות טווח לי ולילדיי. ... היתה קשובה, גילתה המון אמפתיה ורגישות וללא ספק היתה תמך משמעותי בימים קשים אלה. אני מבקשת להודות בהזדמנות זו על החיבוק הגדול לו זכיתי מ... ועל הזכות שהעמותה אפשרה לי".
״
שני בני הזוג היו נחושים בדעתם כי חייהם המשותפים הגיעו לקיצם וכי עליהם להתגרש. בני הזוג צברו חובות והלוואות שונים קודם לגירושין וחששו מההשלכות הכלכליות האפשריות של הפרידה עליהם. כמו כן לבני הזוג ילד בעל צרכים מיוחדים אשר נדרש לטיפולים שונים אשר הציפו את המחלוקות הקיימות בין ההורים באשר לתפיסות עולמם החינוכיות והטיפוליות. לאורך הגישור נבחן לעומק מצבם הכלכלי של הצדדים וצרכיהם באותה תקופה, ובראיה עתידית נבנה מודל כלכלי שאפשר להם לעמוד בהתחייבויותיהם בד בבד עם תהליך הפרידה והפרדת המגורים. כן נבחנו אפשרויות הטיפול בילד לרבות התייעצות בגורמים המקצועיים ונקבע מנגנון לקבלת החלטות עתידיות במקרה של מחלוקות בתחום. התהליך הסתיים לשביעות רצונם של בני הזוג ולאחר זמן מה כתבו לנו בני הזוג את המכתב הבא: "לכל אורך התהליך הרגשנו שנינו שהמגשרים שמרו על אובייקטיביות, על הבנה ורגישות לכל אחד מאיתנו. הם היו קשובים למטרות, לפחדים שלנו, לרגישויות ולקצב הנכון לכל אחד מאיתנו לחוד, וסייעו לנו לגשר על הפערים במטרה לקדם אותנו להסכם הוגן, שהיה מקובל על שנינו, תוך שמירה על אוירה טובה ומכבדת... גם בצדדים המשפטייים והכלכליים גילו המגשרים בקיאות מלאה וידעו לכוון אותנו נכון תוך הקפדה ששנינו מבינים את ההשלכות של כל סעיף וסעיף. שנתיים אחרי הפרידה אנחנו מרגישים כי חתמנו על הסכם הגון שמותאם מאוד לחיינו בנפרד ולדברים החשובים לשנינו ביחד- בעיקר בנוגע לילדים, ובכך אפשר לנו להיפרד זה מזו בצורה מכבדת, הגונה ונכונה"
״
בעיקר בנושאים הקשורים לגידול וחינוך הילדים המשותפים שלהם. המשבר של רונן ודניאלה הגיע לשיאו כשהבת המתבגרת, אשר עד היתה היתה במשמורת האם, בחרה לעבור לגור אצל האב בעקבות מריבה עם האם וניתקה עימה כל קשר. רונן ודניאלה הגישו תביעות הדדיות בעניין לבית המשפט אשר הבין כי מקור הבעיה בתקשורת הלקויה שביניהם, אשר משליכה על יחסיהם עם ילדיהם. לפיכך הופנו רונן ודניאלה לתהליך של תיאום הורי. התהליך המעמיק הביא את ההורים לשנות את מבטם מהעבר אל העתיד ולימד אותם לתקשר באופן מיטבי עבור ילדיהם. ככל שהשתפרה התקשורת בין רונן ודניאלה, כך השתפר הקשר בין דניאלה ובין בתה, וכיום רונן ודניאלה מתנהלים מתוך כבוד הדדי, ראיה האחד של השניה ובראש ובראשונה טובתם של ילדיהם. בסיום התהליך כתבה דניאלה את המכתב הבא: "אני רוצה להודות לכם מעומק הלב על תהליך מציל נפשות סביב הגירושים שלי במסגרת עמק השווה. התהליך איתכם אפשר לי ללמוד תקשורת חדשה עם האבא של הילדים שלי, איפשר לנו להגיע להסכם שחסך מאיתנו גם תהליך ארוך ומתיש בבתי המשפט, עם כל כאב הלב וכאב הכיס שמתלווה אליו ואיפשר לנו להתמקד בילדים ולפעול לטובתם בצורה הטובה ביותר. לימדתם אותנו כלים להבנה הדדית ולפתרון מחלוקות, ועזרתם לנו להגיע להסכמות רבות".
״
בנושא תקשורת, הבעת רגשות בילויים משותפים ועוד. לאורך השנים נמנעו בני הזוג מפניה לגורמים מקצועיים על מנת לשפר את הקשר, אך נמנעו גם מפרידה כי רצו לשמור על אחדות משפחתית למען הילדים. בשלב בו פנו אלינו, סיגל הרגישה כי כלו כל הקיצין ואין טעם לנסות לשקם את הקשר. מאוחר מדי. אמנון לעומתה היה רוצה לנסות לשקם את הקשר אך מאחר וסיגל לא הותירה כל פתח לכך, הוא הסכים לשתף פעולה עם תהליך שיאפשר להם להפרד בצורה מכבדת. בני הזוג הופנו לתהליך גישור אצל מגשרים מצוות המרכז, וכך כתבה סיגל בסיום התהליך: "ברצוני להביע את הערכתי הרבה ותודתי ל... ו.... ממרכז הגישור עמק השווה. לאחרונה סיימתי הליך מורכב של הסכם גירושין שאותו הובילו ... ו... במקצועיות ובמיומנות ראויים לציון ולשבח. במהלך הליך הגישור, שהיו בו עליות ומורדות, הפגינו ... ו... יכולת הכלה, רגישות, אורך רוח, אחריות, תבונה ויצירתיות ונטעו בנו את התחושה כי למרות הקושי הרב הטמון בהליך הפרידה, ביכולתם להוביל אותנו להסכם על בסיס הגינות, פתיחות, יושרה וכבוד הדדי. כישוריהם ויכולתם של השניים איפשרו לנו להתגבר על מכשולים רבים בדרך ואיפשרו לנו להגיע להסכם ראוי ומתאים. חשנו לאורך כל הדרך כי הגישור מתבצע על בסיס של אמון ומקצועיות מירביים מתוך רצון אמיתי לגשר ולהגיע אכן לעמק השווה בסיטואציה לא פשוטה כלל ועיקר"...
״
בין אנשי הצוות ובין עצמם התקיימו חילוקי דעות מקצועיים ואישיים אשר השפיעו על עבודתו השוטפת. בפגישת ההיכרות עם צוות המרכז עלה כי אחת הבעיות בצוות הינה העדר חזון משותף והעדר תיאום ציפיות וחלוקת תפקידים מוגדרת. עלה צורך בקיום תהליך מכבד ומשתף בין כל חברי הצוות המוביל במהלכו יגובש חזון הארגון. דבר זה ניתן לביצוע במסגרת תהליך בניית הסכמות שמתבצע במרכז. יו"ר הארגון כתבה לנו בסיום התהליך את הדברים הבאים: "אני מוצאת לנכון לציין את הערכתי הרבה למנחה, על עומק המחשבה, הבנת קהל היעד, פתיחות, הקשבה, ומתן ניתוח מעמיק לנעשה בצוות. התרומה של העשייה הביאה את הארגון לידי שינוי לשביעות רצוני".
״
הכרעה שיפוטית. בפגישה שקיימו בני הזוג ביחידת הסיוע שליד בית המשפט לענייני משפחה, הומלץ להם לשקול הליך של גירושין בשיתוף פעולה. בפגישת ההיכרות זיהה צוות המרכז כי אכן בני הזוג מצויים בקונפליקט גבוה ואין ביניהם יחסי אמון כלל. מתוך הבנה כי במצב כזה הליך הגישור לא יתן לזוג מענה, הומלץ להם אכן להתחיל תהליך של גירושין בשיתוף פעולה. צוות המרכז מינה לכל אחד מבני הזוג עו"ד מתוך צוות המרכז אשר ייצג אותו בניהול המשא ומתן המשפטי. כן מונה יועץ רגשי שסייע לצדדים לעבר את תהליך הפרידה ולצמצם את הקונפליקט הרגשי ופערי האמון ביניהם. בסיומו המוצלח של התהליך כתב שרון לעוה"ד שייצג אותו את הדברים הבאים: "ברצוני להודות לך על מסירות הנפש שהקדשת ביצוג שלך בתהליך גירושין בשיתוף פעולה. למרות כל הקשיים דאגת שהתהליך יעבור עם כבוד לשני הצדדים ובלי לגרום להרגשות בלתי נעימות בינינו. התוצאה של התהליך היתה הוגנת לשני הצדדים, כולל דאגה גדולה לטובת הילדים. לאורך הדרך הרגשתי את האכפתיות שלך, ואכן זה מאוד עזר לי לעבור תקופה קשה במיוחד בחיי".
״
ואולם על אף שעניינם לרבות נושא המשמורת הוכרע בעת הגירושין, בשנים שחלפו מאז לא הפסיקו הצדדים להתעמת ביניהם על כל נושא אפשרי- החל מהיכן ילמדו הילדים, לאיזה חוגים ירשמו, באיזה שעה יאספו אותם בערבי החג, שיעורי נהיגה ועוד. בהתאם לצו השיפוטי החלו הצדדים בתהליך של תיאום הורי באמצעות שני מתאמים הוריים מצוות המרכז. בסיומו של התהליך כתבה גילה את הדברים הבאים: "תודה על הלב הגדול ועל הראיה הצלולה והמיוחדת, על היכולת לפשט דברים, על הקלות שבה הצלחתם למצוא פתרונות למצב שנראה מורכב ותקוע, על היכולת לראות מעבר לתקיעות את מה שיצר אותה מלכתחילה, ולתת מענה גם לרגשות ולמשקעים ולא רק לסכסוך שנראה על פני השטח. התחושה היתה שאתם באמת רואים אותי ואת האבא של הילדים ובעיקר את טובת הילדים. עם הרבה נחישות ורצון טוב אפשרתם לנו להגיע לפתרון שחסך מאיתנו הרבה אנרגיה, כסף ומשאבים שיכלו להיות מושקעים בדיונים בבית המשפט במקום בילדים וביצירת חיים"
״
לדיוק המטרה, נבנתה סדנה שענתה לצרכי המתנדבים והועברה בארבעה סבבים שונים על מנת להגיע לכל המתנדבים. אלו הדברים שנכתבו לאחר סיום סבב הסדנאות על ידי מנהלת הארגון: "... העבירה 4 מפגשים ל 120 מתנדבים בנושא גישור ותקשורת. ... השקיעה מאוד במפגשים אלו, וההנחיה היתה מקצועית מאוד ומעוררת השראה. המפגשים השפיעו רבות על מתנדבי הארגון ונתנו להם כלים מקצועיים להתמודדות ותקשורת עם הפונים. בעקבות ההצלחה של המפגשים, ביקשו המתנדבים אף לקיים מפגשים נוספים לצורך קבלת כלים נוספים"...
״
וממושך במעורבות עורכי דינם של הצדדים, הצליחו מגשרי עמק השווה להביא את הצדדים לידי הסכמות. אלו הדברים שכתב לנו אודי בסיום התהליך: "אני מבקש להודות לכם מאוד על הובלת תהליך גישור מורכב ומלא אמוציות ברגישות גדולה, בסבלנות אין קץ, ביכולת להמשיך בתהליך ולא לוותר גם כשנראה היה שאין סיכוי להגיע להבנות ובעיקר בתוצאה- הסכם גישור מוסכם ומקובל אשר קיבל מיידית את אישור בית המשפט. היו שלבים שחשבתי שזה כבר לא אפשרי ואתם הייתם שם לתמוך, להרגיע, לתת עצה טובה ולאפשר לחזור לשולחן הגישור ולהמשיך בתהליך. תודה רבה על הליווי המתמשך, ההשקעה שלכם היתה מדהימה, הרבה מעבר לציפיות. הייתם קרן אור בתקופה קשה מאוד. אני ממליץ לכל זוג שנמצא בסיטואציה דומה לשלנו להגיע אליכם ולעשות כל מאמץ על מנת לסיים את תהליך הגירושין בגישור ובהבנות ולא במלחמות".
״
המשך החיים כהורים משותפים אך לא נשואים. בני הזוג קיימו תהליך גישור קצר וממוקד ובסיומו כתבו כך: "ברצוננו להביע את תודנו ולהמליץ על המגשרים ... המגשרים גילו בקיאות בכל שלבי התהליך ובצמתים חשובים העלו רעיונות יצירתיים שבמקרים רבים הוציאו את העגלה מהבוץ. הם הוסיפו לתהליך צד רך ומכיל שהיה נחוץ בנקודות משבר וסייע לקידום התהליך..."